Útulok pre zvieratá by mohol byť v bývalom vojenskom objekte

10.01.2011 Prešov

Prešov 10. januára (TASR) – Problematika s umiestňovaním zatúlaných, prípadne nechcených psov a mačiek, ktorých sa zbavili ich majitelia, trápi aj mesto Prešov.
Podobné problémy však majú aj okolité obce. O možnostiach vybudovania útulku dnes primátor Prešova Pavel Hagyari hovoril so zástupcami Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVaPS) a občianskeho združenia, ktoré sa zaoberá starostlivosťou o zvieratá.
Odchyt túlavých psov a mačiek na území mesta zabezpečujú vyškolení pracovníci mestskej polície a následne ich umiestňujú v karanténnej stanici na Bajkalskej ulici. \"Priestory karantény majú kapacitu 20 zvierat a v prípade, že by nepostačovala, je možné ich umiestniť napríklad aj v Košiciach. Tu sa zabezpečia nevyhnuté vyšetrenia, ako napríklad odčervenie alebo vakcinácia a ak je zviera identifikované, hľadá sa jeho majiteľ, \" uviedol dnes pre TASR vedúci odboru zdravia zvierat RVaPS v Prešove Valerián Kvokačka.
Upozornil, že karanténa slúži na presne vymedzené úkony a po ich absolvovaní by mali byť zvieratá umiestnené v útulku. Ten by mal zároveň prichýliť a tie, ktoré ľudia nechcú, alebo sa nevedia o ne postarať.
Napriek tomu, že prevádzkovanie či financovanie útulku nie je zákonnou povinnosťou samosprávy, podľa primátora Hagyariho mesto sa chce podieľať na riešení tohto problému. Je však potrebné, aby sa spojilo viac inštitúcií s podobnými zámermi.
Primátor dodal, že riešením by mohlo byť zriadenie útulku v areáli bývalého vojenského hospodárstva neďaleko Cemjaty, ktorý je majetkom mesta a v súčasnosti sa nevyužíva. Tu by podľa neho bola možnosť vybudovania výbehu a rovnako aj priestorov na organizovanie akcií.
\"Spolu s organizáciami, ktoré sa starajú o zvieratá, chceli by sme vytvoriť útulok, ktorý by bol spádový nie len pre Prešov, ale aj možno tie najbližšie obce či mestá, ako napríklad Sabinov či Lipany, \" uviedol primátor. Možnosť získania zdrojov na rekonštrukciu a prevádzku vidí hlavne v grantových schémach, nakoľko radnica musí zo svojho rozpočtu zabezpečovať iné dôležité priority.
\"Predpokladám, že nájdeme vzorec ako sa podeliť o náklady, aby ten útulok bol vedený profesionálne, boli dodržané všetky legislatívne normy a aby sa s tými zvieratami zaobchádzalo slušne, a to tak, ako sa na spoločnosť v treťom tisícročí patrí, \" povedal primátor.
Útulok by mal mať niekoľkonásobne väčšiu kapacitu ako karanténna stanica na Bajkalskej ulici a primátor predpokladá, že po počiatočných úpravách by v ňom mohli byť umiestňované zvieratá ešte v tomto roku.
 

Vyberte región

mark